Object georienteerd programmeren

Java is een OOP taal, dit hadden we al kort aangesneden. OOP gebruikt het concept van echte objecten die interageren zoals in de echte wereld. In de echte wereld kunnen we allerlei objecten aanwijzen die een staat hebben en gedrag vertonen. Je kent de auto uit het vorige artikel waar de snelheid de staat was en de method het gedrag defineerde van het gaspedaal indrukken. Ook een glas heeft een staat, en als dit glas niet gebroken is (staat van het glas) dan kunnen wij er water in gieten en dan houd het glas water vast voor ons vast.

In de vorige artikelen leerde je dat een class een soort sjabloon is voor een object. Maar hoe maken we hier dan objecten van zodat we er interactie mee kunnen hebben? Er zijn een aantal manieren in java maar het meest gebruikte is het new keywoord kunnen we van classes nieuwe objecten maken en deze in variabelen stoppen. Met behulp van constructors kunnen we data mee sturen om direct een staat mee te geven aan een object. Laten we de volgende class als voorbeeld nemen.

public class Auto {

// Hieronder variable velden om de staat te defineren
private Type merk = Type.Station;

private int snelheid = 0;
private String kleur;

/**
* De constructor dat ons in staat stelt een
* object van deze class te maken en tevens
* staat mee kan geven.
*
* @param merk
* @param kleur
*/
public Auto(Type merk, String kleur) {
this.merk = merk;
this.kleur = kleur;
}

// Hieronder methods om het gedrag te defineren

/**
* Laat de auto versnellen
*/
public void gaspedaalIndrukken(){
snelheid = 10;
}

/**
* De enum met de waarden gedefineerd die we bovenin gebruiken.
*/
public enum Type {
Sedan,
Hatchbag,
Station,
Cabrio,
Coupe
}
}

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *